Så här dukar man för olika måltider
(Vi utgår ifrån att gästen är högerhänt)
 

 

Huvudrättssoppa och bröd
Soppskeden finns på högra sidan om tallriken med skeden uppåtvänd.

Bröd och smör finns på brödfatet till vänster. Soppan serveras av serveringspersonal.


Huvudrätt och kaffe
Huvudrätten och drycker serveras av serveringspersonal.

Kaffekoppen kan ev. placeras längst till vänster bredvid glasen.


Förrättsoppa, huvudrätt och efterrätt
Till förrättsoppan, lägger man skeden ytterst till höger.
Till varmrätten, ligger kniven närmast tallriken till höger och gaffeln närmast tallriken till vänster.
Ovanför tallriken ligger efterrättsbesticken. Skeden med skaftet åt höger och gaffeln med skaftet åt vänster med klorna uppåt.

Vatten, öl, snaps, soppa, huvudrätt, vin och efterrätt serveras av serveringspersonal.



Förrätt, huvudrätt och efterrätt
Förrättens bestick ligger ytterst.
Närmast tallriken huvudrättens kniv och gaffel.
Efterrättsskeden till efterrätten placeras ovanför tallriken med skaftet åt höger.

Förrätten är placerad på ett mindre tallrik.

Vatten, öl, snaps, huvudrätt, vin och efterrätt serveras av serveringspersonal.



Middag med buffé

Vid middagar då huvudrätten och efterrätten serveras som en buffé kan värdfolket välja att duka även med snapsglaset. Detta sätts då till vänster om vattenglaset. Snapsen serveras då av serveringspersonalen.
Alternativt kan man sätta små 50 ml flaskor på borden så var och en
kan hälla upp sin snaps.

 



Värdfolket kan också välja att sätta vinflaskorna till huvudrätten på bordet så var och en av gästerna kan hälla upp sitt vin.
Efterrättsvin, serveras på buffébordet där var och en av gästerna kan hämta sitt glas tillsammans med efterätten. Detsamma gäller kaffe, konjak, och likör.
Huvudrätt och efterrätt
Knivens egg skall vara vänd mot tallriken på höger sida.  Gaffeln ska ligga med klorna uppåt på vänster sida. Efterrättsskeden placeras ovanför tallriken med skaftet åt höger.

Huvudrätt och efterrätt hämtas på ett buffébord.

Förrätt, huvudrätt och kaffe
Förrättens bestick ligger ytterst.
Närmast tallriken huvudrättens kniv och gaffel.
Förrätten är placerad på en mindre tallrik.
Tallriken och huvudrätten hämtas på buffébordet. Detsamma gäller kaffekoppen och kaffet.


Allmänt vid middagar

Ovanför efterrättsbesticken finns glas för olika drycker under
middagens olika rätter.
Längst till höger står vattenglaset sedan följer glasen i den ordning
de skall användas från höger räknat. Snaps skall serveras i sina
glas och tas bort när förrätten är uppäten.

Drycker serveras från höger. Fyllda glas och mat som gästen skall
ta själv serveras från vänster!
 



Någon av värdparet reser sig och hälsar gästerna välkomna genom att höja  första snapsglaset eller vinglaset mot sina gäster och utbringar en "välkomsthälsning" och "skål".

De av gästerna som vill tala under middagen anmäler detta till kvällens "Toastmaster". Tacktalet för middagen från alla gästerna håller hedersgästen t.ex. värdinnans bordsherre.

 


OBS! Glas, tallrikar och bestick är egen rekvisita som fotografen har tillhandahållet.  

På Internet finns många förslag på hur man viker servetter.
Klicka här.

På Internet finns information om "Bordsplaceringar".
Klicka här.

Tillbaka till första sidan

Uppdaterad 2016-02-01
©